Analiza caracteristicilor fizice ale materialului poros din care este constituit iazul Aurul

Caracteristicile fizice ale materialului poros folosite in programul de calcul analizat sunt:

1.- KZ/KH -raportul dintre conductivitatea hidraulica pe verticala si conductivitatea hidraulica pe orizontala ("anizotropia permeabilitatii")

2. -KH- valoarea conductivitatii hidraulice pe orizontala

3. -porozitatea materialului ( P )

4. -umezeala reziduala a materialului (RMC)

Vom studia viteza de saturare si forma pe care o ia partea superioara a stratului acvifer ce se formeaza in peretii iazului in functie de variatia celor 4 variabile .

 

 

1. Variatia KZ/KH intr-o sectiune verticala oarecare a iazului

Imaginea din stinga reprezinta sectiunea prin iaz in care KZ=KH .

Imaginea din dreapta reprezinta sectiunea prin iaz in care KZ=2 x KH

Concluzie1: La cresterea de 2 ori a conductivitatii hidraulice pe verticala (KZ) a materialului poros in raport cu (KH) si la o ridicare a nivelului apei in iaz , saturarea peretelui se face in acelasi interval de timp si pina la aceiasi inaltime.

Concluzie2:Conductivitatea hidraulica pe verticala are un rol semnificativ numai in prezenta unui flux de apa provenit din precipitatii.In conditiile unui flux de apa provenit din lateral ( ex. ridicarea nivelului apei in iaz ) , acest parametru joaca un rol secundar ( nesemnificativ).

 

2. Variatia conductivitatii hidraulice orizontale (KH) intr-o sectiune verticala oarecare a iazului

Imaginea din stinga reprezinta sectiunea prin iaz in care KH=0.0086

Imaginea din dreapta reprezinta sectiunea prin iaz in care KZ=2 x 0.0086

 

Concluzie1: La cresterea de 2 ori a conductivitatii hidraulice pe orizontala(KZ) a materialului poros si la o ridicare a nivelului apei in iaz , saturarea peretelui se face intr-un interval de timp redus la jumatatea celui initial.

Concluzie2:Conductivitatea hidraulica pe orizontala are un rol semnificativ in prezenta unui flux de apa provenit din ridicarea nivelului apei in iaz Nivelul apei intr-un piezometru poate sa creasca mai repede decit in altul pe baza acestor observatii.

 

3. Variatia porozitatii materialului

Imaginea din stinga reprezinta sectiunea prin iaz in care porozitatea =0.48

Imaginea din dreapta reprezinta sectiunea prin iaz in care porozitatea se dubleaza

Apasa aici pentru analiza simultana

Concluzie1: La cresterea porozitatii se observa ca saturarea digului are loc cu intirziere. Acest fenomen se datoreaza faptlui ca apa traverseaza peretii mai usor , cu viteza mai mare , creaza o presiune hidrodinamica mai mica .

Concluzie2: La porozitate mare aven nevoie de un volum de apa mai mare pentru a realiza saturarea pe aceeaisi suprafata din sectiunea verticala a digului.