Concluzii legate de masuratorile din piezometrele montate pe iazul Aurul  si consideratii asupra interpretarii fenomenului

                            

 

Legenda:

Bibliografie romana

Bibliografie straina:

Concluzii

 

Apa in roci:

 

Apa subterana se gaseste in urmatoarele tipuri de roci:

 

-granulare (roci sedimentare)

-fisurate (roci cristaline si metamorfice puternic tectonizate)

-carstice (calcare, dolomite,sare)

 

Materialul din care este construit iazul Aurul se poate compara cu o roca granulara care va acumula apa in prezenta acesteia.

 

Prin comportamentul lor fata de apa rocile pot fi:

 

-acvifere –apa circula liber

-acviclude-patrunde dar nu poate circula fiind retinuta de fortele de adeziune

-acvifuge –apa nu poate patrunde

 

Materialul din peretii iazului poate fi asemanat cu o roca acvifera, apa realizind o traversare a acestor pereti intr-o anumita cantitate masurata in conducta de dren.

Patul iazulul Aurul poate fi comparat cu un strat de roci acvifuge prin care apa nu poate patrunde.

 

Tinind seama de fortele de retentie pe care le exercita scheletul solid al rocii fata de apa continuta in interstitii, fisuri sau pori se poate distinge:

-apa de retentie(higroscopica si peliculara)

-apa capilara libera

-apa gravitationala

 

Apa de retentie este legata higroscopic prin fortele de adsorbtie de scheletul solid  prin forte de adeziune moleculara.

Apa capilara libera se mentine in porii rocilor numai prin forte capilare

Apa gravitationala circula prin porii sau golurile rocilor sub actiunea forteler de gravitatie.

Apa gravitationala poate fi cu nivel liber atunci cind nu satureaza in intregime roca magazin, si sub presiune sau captiva atunci cind satureaza in intregime roca permeabila situata intre roci impermeabile.

 

La iazul Aurul, apa gravitationala (stratul freatic) este cu nivel liber, nu satureaza in intregime peretii iazului cea ce se observa prin masuratorile din piezometre.

 

Resursa hidraulica a stratului acvifer se compune din 3 parti:

-resursa provenita din volumul de apa liber cantonat in iaz

-resursa provenita din volumul deversat de hidromonitoare in sector

-resursa provenita din precipitatii

 

Toate resursele produc un flux de apa dinamic care influenteaza volumul si implicit suprafata libera (superioara,de echilibru) a stratului acvifer, ceea ce este demonstrat de masuratorile saptamanale din piezometre.

 

 

In peretii iazului exista un strat acvifer de mica adincime care nu se afla sub presiune

 

 

Proprietatile rocilor acvifere:

-compozitia granulometrica

-porozitatea

-coeficientul porozitatii efective

-coeficientul de inmagazinare

-capacitatea de inmagazinare

 

Materialul din care este constituit iazul Aurul este o roca necoeziva.Rocile necoezive au o comportare specifica in prezenta apei subterane, prin aceea ca pe suprafetele libere pot deveni curgatoare, fenomen observat deasupra canalului de drenare.
Un nisip devine curgator cind presiunea exercitata de apa subterana asupra sa depaseste masa particulelor din care este constituit.Efectul de antrenare hidrodinamica a particulelor de nisip este sufozia.Daca nisipurile curgatoare au un continut ridicat de particule fine (coloidale)nu se mai produce decantarea chiar atunci cind presiunea apei scade mult .Aceste nisipuri curgatoare se numesc borchisuri.

 

Apa subterana circula prin golurile rocilor atunci cind este supusa unei diferente de potential care poate fi diferenta de nivel topografic pentru acviferul cu nivel liber sau diferenta de presiune in acviferul captiv.

Daca un strat captiv este interceptat de un foraj , apa se ridica in lucrare pina la o anumita inaltime denumita inaltime piezometrica .Aceasta proprietate permite masurarea presiunii acviferului.

La limita superioara a apei cu nivel liber (in terenuri nesaturate) , datorita fortelor de retentie se formeaza un franj capilar , a carui inaltime este invers proportionala cu granulometria rocii.In pietrisuri este de citiva centimetri in timp ce in miluri poate atinge citiva metri.Daca suprafata libera oscileaza (flux , aflux)franjul capilar urmareste aceasta miscare dar cu o anumita intirziere.

 

 Nivelul capilar al apei nu poate fi inregistrat de piezometru care este un tub cu raza foarte mare .Nivelul apei capilare se situeaza peste nivelul apei libere si depinde de granulometria din respectiva zona a peretelui.

Zona de capilaritate trebuie inteleasa ca o zona la granita dintre saturatie si nesaturatie.Capilaritatea s-ar transforma in saturatie  daca toate tuburile de circulatie a apei ar fi pline   sau s-ar transforma in aeratie daca toate tuburile de circulatie a apei ar fi goale.

Considerind hidromonitoarele oprite se constata urmatorele observatii:

1.Iaz nealimentat cu apa:

-se inregistreaza o scurgere a apei din iaz prin stratul acvifer spre conducta de dren care in timp duce la evacuarea intregii ape(teoretic),gradientul hidraulic al scurgerii tinzind la 0, debitul apei in dren scazind continuu in timp.

In aceasta situatie nivelul stratului acvifer va scadea prin scurgerea apei in conducta de dren, nivelul apei in piezometrele de pe rindul 3 ( cele mai apropiate de oglinda apei) va scadea mai rapid decit cele de pe rindul 2 si 1, pina la realizarea echilibrarii hidraulice de strat.

2.Iaz alimentat cu apa:

-se inregistreaza o scurgere a apei din iaz prin stratul acvifer spre conducta de dren 

In aceasta situatie nivelul stratului acvifer va creste prin alimentare directa , gradientul hidraulic are tendinta sa creasca,debitul inregistrat in conducta de dren are tendinta sa creasca, piezometrele de pe rindul 3 ( cele mai apropiate de oglinda apei)  vor inregistra o crestere mai mare decit cele de pe rindul 2 si 1.

In general, nivelul apei in toate piezometrele trebuie sa creasca.

3. Sector alimentat de hidromonitoare.

In aceasta situatie nivelul stratului acvifer din zona va fi alimentat de un flux suplimentar de apa care va duce la cresterea zonala a nivelului acviferului chiar si peste nivelul apei din iaz.

Pe baza principiului superpozitiei(suprapunerea efectelor), alimentarea dintr-un hidromonitor creaza un efect egal si de sens contrar cu pomparea apei dintr-un foraj afla pe aceeasi verticala cu hidromonitorul.

 

(evacuare apei din foraj duce la "curbarea" pinzei freatice

,subtierea in zona respectiva a grosimii stratului acvifer-fenomen

invers cu depunerea de material cu hidromonitorul)

4.Iaz alimentat de flux de apa din precipitatii

Intreaga pinza freatica trebuie sa se ridice datorita faptului ca avem alimentare cu un volum de apa , flux venit pe verticala.

Nivelul in piezometre va creste proportional cu cantitatea de apa ce se infiltreaza in pereti si alimenteaza stratul acvifer.

Nivelul apei intr-un piezometru poate creste mai repede decit in altul si este dat de conductivitatea hidraulica medie pe verticala locului care este proportionala cu diametrul efectiv al porilor.

In anumite conditii, nivelul stratului acvifer influenteaza major stabilitatea taluzului.